Highlow Communications

Highlow Communications

Communiceren

Sinds 1986 is Highlow Communications als communicatiebureau gespecialiseerd in woordvoering, mediabeleid, mediastrategie en mediarelaties. Highlow Communications ontwikkelt ook algemeen communicatie & PR beleid. Daarnaast kunt u bij Highlow Communications terecht voor journalistieke en corporate tekstprodukties.

Meer informatie over Highlow Communications vindt u op www.highlow.nl.

Gemeente Amsterdam communiceert uitstekend in zedenzaak

communicatiePosted by Highlow Communications Sun, June 26, 2011 10:30:04


Communicatiespecialisten uit de Metropoolregio Amsterdam verenigen zich binnen netwerkorganisatie Welcom om kennis en expertise met anderen te delen. Vanuit de ervaring met communicatieve vraagstukken laat het bestuur van de Welcom zijn licht schijnen op de actualiteit. Dit keer de crisiscommunicatie rond de Amsterdamse zedenzaak.

Zondagavond 12 december werd het nieuws over een omvangrijke Amsterdamse zedenzaak naar buiten gebracht. Onder aanvoering van burgemeester Eberhard van der Laan werden ’s avonds laat de eerste feiten bekend. Bijna een week eerder werd in het TV-programma ‘Opsporing Verzocht’ een foto getoond van een Amsterdamse peuter. Die zelfde avond al werd een verdachte gearresteerd. Pas vijf dagen later werd het nieuws wereldkundig gemaakt, nadat ‘s avonds eerst de betrokken ouders van twee kinderdagverblijven waren geïnformeerd.

Crisiscommunicatie is de meest intense vorm van communicatie. Meestal kortstondig en met heel veel media-aandacht. Eenmaal een boodschap gecommuniceerd kun je vrijwel niets meer doen om die bij te sturen of te veranderen. Crisiscommunicatie is een eigen discipline, waar maar weinigen in staat zijn een essentiële helikopterview te ontwikkelen. Als communicatieadviseur moet je alles kunnen laten vallen en je focussen op één ding: de crisis.

Hoe exact het proces van de communicatie rond deze zedenzaak is gegaan, horen we vast nog wel, maar er zijn wel stappen bekend gemaakt en de gemeente communiceert via een aparte website. Op dinsdag werd de verdachte gearresteerd. Op woensdag en donderdag vonden de verhoren plaats van hem, zijn echtgenoot en een andere medewerker van één van de kinderdagverblijven. In de loop van vrijdag werden burgemeester Van der Laan en staatssecretaris Teeven geïnformeerd. De enorme omvang van de crisis werd intern steeds duidelijker, maar nog altijd was de buitenwereld niet op de hoogte. Keurig en erg lastig! Binnen het stadhuis voerden OM, politie, gemeente en GGD koortsachtig overleg. Verloven werden ingetrokken en medewerkers moesten het weekend doorwerken, want voor de zondag waren de ouders uitgenodigd voor twee informatiebijeenkomsten.

Burgemeester Van der Laan maakte het nieuws zondagavond vrij summier bekend. In de dagen daarna openden de media een ware beerput. Schokkend nieuws over jarenlang misbruik door medewerkers van een dagverblijf, die kinderen tussen 0 en 4 jaar oud misbruikten. Na de bekendmaking bleef de hoofdstedelijke communicatiemachine op volle toeren draaien. De gemeente zorgde voor opvang en medische controle voor de jonge slachtoffers en hun familie.

Crisiscommunicatie is zo moeilijk vanwege de complexiteit. De gemeente is in staat gebleken om vijf dagen lang alle informatie onder pet te houden. Niets kwam te vroeg naar buiten, via sms, internet, Twitter of Facebook. Niemand lijkt zich voor zondag te hebben versproken. Verantwoordelijken willen nog wel eens in paniek raken in tijden van een acute crisis, maar de gemeente Amsterdam heeft laten zien dat ze de regie volledig in handen had. De advocatuur vond al snel dat de gemeente teveel de regie had, maar dit bleek een afspraak tussen OM en de bewindvoerders op het stadhuis.

Uiteraard is bovenstaande de beschouwing van een buitenstaander. Hopelijk horen we later nog eens via een Welcom-seminar hoe de gemeente deze crisis zo feilloos heeft weten te beheersen. Tot die tijd rest ons slechts respect voor een uitstekende controle over een zeer ingewikkeld communicatief proces tijdens deze afschuwelijke zedenzaak!

Jacques Happe

Eerder geplaatst op 5 januari 2011 op Welcom; Amsterdam communiceert

  • Comments(0)//blog.highlow.nl/#post0