Highlow Communications

Highlow Communications

Communiceren

Sinds 1986 is Highlow Communications als communicatiebureau gespecialiseerd in woordvoering, mediabeleid, mediastrategie en mediarelaties. Highlow Communications ontwikkelt ook algemeen communicatie & PR beleid. Daarnaast kunt u bij Highlow Communications terecht voor journalistieke en corporate tekstprodukties.

Meer informatie over Highlow Communications vindt u op www.highlow.nl.

Blus jij brand met olie of water?

leiderschapPosted by Jacques Happe Thu, January 08, 2015 12:13:19De terreurdaad op Charlie Hebdo is afschuwelijk. Het wordt alom gezien als een aanval op de vrije pers en vrije meningsuiting. Politicus Geert Wilders toonde als reactie zijn afschuw over Moslims en riep premier Rutte ter verantwoording: “we zijn in oorlog met de islam”. Ook oorlogsjournalist Arnold Karskens legde de verantwoordelijkheid voor escalatie van religieuze terreurdaden bij politici, die in zijn ogen niet of nauwelijks verantwoordelijkheid nemen. Blussen we deze brand met olie of water?

Op 22 juli 2011 vermoordde Anders Breivik 77 Noren met een bomaanslag in de regeringswijk van Oslo en een slachtpartij op veelal jonge sociaaldemocraten. In een pamflet beschreef hij mede beïnvloed te zijn door de politiek van Geert Wilders. Die laatste medeverantwoordelijk te houden, want wie haat zaait haat oogst, werd massaal verworpen.

Op 17 juli werd een toestel van Malaysian Airways uit de lucht geschoten boven Oost-Oekraïne. Direct hielden velen Poetin verantwoordelijk, omdat zijn Rusland de rebellen steunt.

Op 7 januari schoten religieuze fanatici twaalf journalisten, illustrators en politieagenten dood in Parijs, omdat het blad Charlie Hebdo illustraties publiceerde, waarin religies, zoals de Islam, werden bespot. Velen wijzen naar de Islam als schuldige voor deze terreurdaad, anderen zien politici als verantwoordelijk.

Niet iemand anders, maar je bent zélf verantwoordelijk voor je eigen daden. De wil om de verantwoordelijkheid te verleggen naar alles wat buiten jezelf ligt, is niet nieuw. Echter, de willekeur die daarbij gebezigd wordt, neemt wel beangstigende vormen aan. Onlangs bleek nog dat een als journalist vermomde fantast jarenlang artikelen publiceerde, waarbij hij onder andere de Haagse Schilderswijk beschreef als een kalifaat van Isis, terwijl hij dit zelf verzonnen had. Het is niet alleen schandalig, maar vooral gevaarlijk.

De blanke Breivik liet zich mede beïnvloeden door de ideologische politiek van Geert Wilders’ PVV, het Vlaams Belang, het Franse Front Nationaal en de Oostenrijkse FPÖ. Ondanks deze invloeden, werd mede verantwoordelijkheid leggen bij zulke organisaties alom verworpen, omdat de solitair opererende rechtsextremistische Breivik als ‘lone wolf’ werd betiteld. Bij de terroristen in Parijs, weet Geert Wilders niet hoe snel hij direct naar álle moslims moet wijzen, omdat we volgens hem met de Islam in oorlog zijn. Hiervoor gebruikt hij massamedia, zoals waar journalist Arnold Karskens voor werkt, om deze ideeën te uiten.

Steeds meer mensen, nemen niet langer zelf de verantwoordelijkheid voor de samenleving waarin zij leven, maar schuiven die bij voorbaat af. Zij geven zich over aan populisten, die steeds harder en extremer schreeuwen, opdat ze gehoord worden met hun steeds gevaarlijker wordende ideologieën.

Natuurlijk raakt de terreurdaad op Charlie Hebdo de essentie van vrije meningsuiting en vrije pers. In democratische landen als Rusland en Turkije wordt trouwens via het monddood maken van journalisten en media al veel langer het volk meer en meer onderworpen aan de indoctrinatie en propaganda van dictatoriale heersers. Daar staan vrije meningsuiting en vrije pers al veel langer onder druk.

Geert Wilders en Arnold Karskens leven in een land waar wij vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel hebben staan. Maar die vrijheid brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Hoe ga je om met wat je wilt zeggen en hoe uit je je dan? Blus je branden door olie op het vuur te gooien of wil je deze juist blussen?

De enigen die verantwoordelijk zijn voor de moorden, zijn zij die dood en verderf zaaien.

Invloedrijke mensen als Wilders en Karskens moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid om branden te blussen en niet aan te wakkeren. Dat geldt ook voor de media. Bieden zij een platform voor blussers of voor brandstichters? Reiken zij het volk water of olie?

We leven in een spannende tijd, waar onverdraagzaamheid, verkilling en egocentrisme belangrijker worden door verschillen uit te vergroten en mensen (en hun religie) weg te zetten als inferieur.

Hoe je die spirituele entiteit ook noemt, God, Jahweh of Allah, hij heeft nooit bedoeld dat uit zijn naam zoveel religieuze ellende wordt beleden. Iedere religie gaat in de basis over liefde. We zijn dus niet in oorlog met de Islam, zoals Wilders ons wil doen geloven. We zijn in oorlog met onszelf, omdat we steeds verder af komen te staan van de essentie: de liefde.

Olie op het vuur gooien gaat ons tegenwoordig makkelijker af, dan verantwoordelijkheid te nemen om die brand te blussen. Naastenliefde, saamhorigheid en verdraagzaamheid als water om te blussen. Als er brand is, kies ik voor blussen. Kies jij voor olie of voor water?

Jacques Happe
Jacques Happe is gemeenteraadslid voor D66 in Amersfoort en zelfstandig journalist, mediastrateeg en communicatiemanager bij Highlow Communications.

  • Comments(20)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Marina_S Sun, January 11, 2015 18:05:30

De verantwoordelijkheid ligt zowel bij de overheid als bij de individu. De overheid moet een duidelijke grens trekken wat wel en wat niet onder vrijheid van meningsuiting valt én tevens harde maatregelen nemen zodra deze wet overtreden wordt.

Ook de individu mag een beetje verantwoordelijkheid dragen; pas je aan de maatschappij. Vrijheid van meningsuiting betekent niet dat je gevaar mag uitlokken. Extremisten kennen geen wetten, zij kennen ook geen genade. Zodra ze zich aangesproken voelen, kunnen ze tot alles in staat zijn. Is het waard om monsters aan te wakkeren? Is het waard jezelf en je omgeving in gevaar te brengen? Ik vind dat niet waard.

Posted by george Knight Sun, January 11, 2015 17:15:49

In hemelsnaam, wat beweert deze D66'er nou eigenlijk? Er is geen touw aan vast te knopen. Typisch een communicatiemanager die door de bomen het bos niet meer ziet. Het accent op Breivik is hoogst selectief, als enige gewelddadige actie tegen de islam licht Happe dat eruit. Dat kan beter en evenwichtiger, D66. Vooruit terug naar de schoolbanken, of nog beter: de ideeënfabriek.

Posted by toet toet toet Sun, January 11, 2015 11:50:37

een gewone brand of een al jaren sluiimerende veenbrand meneer Happe?


een gewone brand bestrijd je inderdaad met water (en uiteraard niet met olie, grapjas) maar een veenbrand vereist vaak graafwerk, spittten, rucksichloos verwijderen, uitgraven en nog meer definitieve zaken.


ondergronds sluimerend het al jaren in europa en dus ook in nederland - wat is daarop, op deze veenbrand, het D66 antwoord en uw meneer Happe?

Posted by Jan Eilander Sat, January 10, 2015 13:02:46

haha. Volgens mij is er op dit moment weinig reden om te proberen het straatje van de islam schoon te vegen.

(via Twitter)

Posted by Fatima Elatik Sat, January 10, 2015 13:01:55

mooi en to the point.

(via Twitter)

Posted by Oafa Ezzahraoui Sat, January 10, 2015 13:01:07

ik ben het helemaal eens met jouw stuk! Eindelijk iemand die zegt waar het op staat!

(via Twitter)

Posted by Ahmed Marcouch Sat, January 10, 2015 13:00:03

Leuk bedacht. Helaas, extremisme is geen blusbaar brandje; veenbrand smeult en ontbrandt zolang we ideeënstrijd niet voeren

(via Twitter)

Posted by toettoet Sat, January 10, 2015 12:57:28

teleurgestelden NIET dood willen gaan


Posted by toettoet Sat, January 10, 2015 12:56:05

Ben het met Abba eens: heeft niets met religie te maken, wel met telurgestelde mensen die geweldadige films en games al lang voorbij zijn.Totaal onschuldige burgers en politiemensen (die er wel voor getraind zijn, maar die dood willen gaan) zijn de dupe.


Je zult in allerlei organisaties op deze zich langzaam destructief ontwikkelende mensen toezicht moeten houden;thuis, op school,hobby, etc. Schrijven of tekenen werkt m.i. onvoldoende. Denken en dan het goede doen. NL verspilt veel geldmet schrijven en praten. Er zijn ook politci waarbij je je hart vast houdt omdat zij zich ook destructief opstellen.


Een militair museum voldoet dan niet:het is een afleider voor vele kids en volwassenen die confrontatie zoeken, wat ook in sport kan.Het is genetisch ingebouwd.M.i. had die 107 miljoen meer bij het onzichtbaar inzetten van deskundigen ter voorkoming van terreur terecht moeten komen. Daar kun je geen vrijwilligers voor oproepen. Militair museum is virtueel vermaak. nu dient zich de werkelijkheid aan.


Posted by H.E. Witlox Sat, January 10, 2015 12:55:26

Beste meneer Happe,


Een ander verwijten te generaliseren en te stigmatiseren en ondertussen hetzelfde pad bewandelen; hoe hypocriet kun je zijn? Wat is het nu echt wat u wilt met uw stukje; in mijn beleving is dat u enkel en alleen gelijk wilt hebben. U schoffeert een heel groot deel van de bevolking maar daarvoor zult u wel de persvrijheid naar voren schuiven. Vanuit politiek oogpunt als D66- er (waar staat de D voor?) had het u gesierd om het vanuit een ander oogpunt te benaderen. Wat denkt u van de heersende angst onder grote delen van de bevolking, al dan niet terecht; had daarover bericht. Had bericht over de spelende emoties onder grote delen van de bevolking en de gevolgen ervan bij ingrijpende gebeurtenissen. Dan had u iets bijgedragen, nu hebt u mijns inziens alleen maar willen laten zien hoe goed u wel bent met daarbij de extra ondersteuning van een rits benamingen van activiteiten die u schijnt uit te voeren, maar dat is geen garantie dat dat oprecht gebeurt en bij u twijfel ik hier sterk over, maar daar zult u als journalist, mediastrateeg en communicatiemanager wel raad mee weten en gewicht aan hangen. Hoe kun je daden voortkomend vanuit een verkeerde interpretatie van enkele ex-Djhadisten toebedichten aan een Nederlands politicus terwijl u zelf politicus schijnt te zijn?


Posted by Abba Sat, January 10, 2015 12:54:55

Wat moet je nu in vredesnaam met zo'n reactie? Leuk om analytisch te verwijzen naar de eigen verantwoordelijkheid, alleen schiet je er niets mee op bij fanatici die geen enkel respect hebben voor een ander. Wat gaat de gemeenschap nu daadwerkelijk DOEN?
Van politici verwacht ik dat zij een actie voortouw nemen!

Posted by Lianne van Klaveren Thu, January 08, 2015 15:47:31

Mooie blog

Posted by Marc Daemen Thu, January 08, 2015 15:23:14

Religie maakt alles stuk. Overal ter wereld waar oorlogen plaats vinden, waar miljoenen mensen sneuvelen, waar je wordt vermoord om het geven van je mening draait het maar om 1 ding. Geloof je niet in hetzelfde of leef je dat niet goed na dan is het einde oefening. Walgelijk! Als ik zie hoe verrot de wereld is hoe kan je dan praten over God of Allah. We moeten het op deze wereld zelf doen. Niemand die je steunt of helpt van bovenaf. Ik leef mee met allen die hier slachtoffer van zijn geworden. Dat zijn er veel en dat worden er helaas nog veel meer....

Posted by Jacques Happe Thu, January 08, 2015 15:22:43

Dan ga je er vanuit dat de islam jou gaat overheersen. Dat is angstpraterij... doe ik niet aan mee ;-)

Breivik was een rechtsextremist, waarvan er velen zijn. De terroristen gisteren opereerden wellicht ook solistisch...

Posted by Tessa Rietveld Thu, January 08, 2015 15:22:06

En kijk even naar de cartoonist bij DWDD van gisteravond...zeer treffend...nu geen cartoon...straks is een biertje aanstootgevend en over 10 jaar moet ik met hoofddoek lopen...als er NU geen grenzen worden gesteld is het einde zoek....helaas...

Daarnaast, Breivik was een solistische gek...dit zijn er "iets" meer!

Posted by Jacques Happe Thu, January 08, 2015 15:21:26

Extremisten heb je overal. In iedere ideologie, iedere religie, iedere stroming heb je extremistische tendensen.

Posted by Tessa Rietveld Thu, January 08, 2015 15:21:04

Eens...het zit m allemaal in de extreme tak...zij zonder gevoel humor...

Posted by Jacques Happe Thu, January 08, 2015 15:20:38

Tessa, de Bijbel en Torah staan eveneens vol met haatdragende en gewelddadige verhalen. De basis in al die boeken is liefde en niet de haat. Die lijn trekken mensen zelf en van daaruit voeren ze haatcampagnes en oorlogen. Daat staat de islam echt niet alleen in. Kijk maar eens wat Israël doet vanuit hun Jodendom. Of de kruistochten die de pausen en bisschoppen voorstonden. Religie levert vanuit die haat en onverdraagzaamheid veel ellende. En ter overweging, toen Breivik 77 moorden had gepleegd was rechtsextremistisch Nederland heel blij en juichte met hem mee...

Posted by Tessa Rietveld Thu, January 08, 2015 15:19:18

Wat een prachtig verhaal Jacques!! En in een ideale wereld zou het ook echt fantastisch zijn om alles te blussen met de mantel der liefde, maar als de Koran echt volstaat met liefdevolle zaken, hebben ze wel een uiterst vreemde (lees gewelddadige) manier om die "liefde" te tonen...zeker de tientallen (!!!) jongeren die ik gisteren de daders als HELDEN hoorde bestempelen onder luid applaus...maar ook ik heb stilaan het vermoeden dat als wij blussen met water er een zeer grote (en gevaarlijke) groep gekken...ehhh sorry gelovigen, er weer liters olie overheen gooien. En NEE ik bedoel niet alle gelovigen, maar de fundamentalisten/extremisten (in ALLE geloofsvormen) en polder jihadisten...want aan DIE groep gaat de wereld WEL vroeg of later kapot...ook zonder Geert Wilders.

Posted by Hans van Wegen Thu, January 08, 2015 15:16:13

https://www.youtube.com/watch?v=o6uZvE2TVYY